torsdag 31 januari 2008

Popcorn

Jahapp. Idag ska det ske. Jag ska öppna ett fondkonto hos min bank och köpa mina första fonder. Jag tittade lite på utbudet nyss men har ingen aning om vad som är bra eller inte så jag fick panik och loggade ut fort som attan. Så nu ska jag djupandas en stund och sedan logga in igen. Någon som har något tips?

När det är gjort ska jag poppa popcorn som jag ska äta när jag tittar på Du är vad du äter. Det är det närmaste rebellisk jag någonsin kommer.

tisdag 29 januari 2008

Spinal Tap. Typ.

Alltså, förlåt om jag tjatar om Bear Grylls men han är min idol. Han har en show som visas på Discovery Channel, Extrem Överlevnad heter den på svenska, och det är världens bästa program bortsett från Miami Ink men det får jag återkomma till en annan gång.

I alla fall, idag satt Bear och överlevde på en liten flotte mitt ute på ett hav och rätt vad det var så fångade han en fisk (häpp!) och eftersom han var törstig åt han inte bara upp fisken direkt som han brukar. Nej istället knäckte han ryggen på den och drack ryggradsvätskan.

Det är sånt som gör att jag älskar Bear.

Oulu



Idag har jag haft en del dötid på jobbet så har ägnat mig åt att slösurfa lite. Jag brukar försöka lära mig något nytt varje dag och oftast lägger jag en halvtimme eller så på att läsa om något nytt på internet innan jag går och lägger mig. Det var av den anledningen jag råkade läsa om The Great Depression förra veckan. I alla fall tänkte jag att jag lika gärna kunde göra det på jobbet idag eftersom jag ändå inte hade något annat för mig. Så nu vet jag in princip allt man behöver veta om staden Oulu (Uleåborg). Visste ni t.ex. att det var Karl IX som grundade Oulu redan år 1605? Nej, jag trodde väl inte det!

Det finns många spännande siffror att tillgå och jag blev imponerad av att under 2006 lånade invånarna i Oulu 24,2 böcker per invånare från stadens totalt 18 bibliotek (inkl. bokbussar och dylikt). Jag har funderat lite på om det kan bero på snålhet från Oulubornas sida men vill inte riktigt uttala mig om det.

Jag lärde mig också att "Uleåborg är känt för sina samarbetsvilliga och kunniga invånare." Jag älskar generaliseringar! Konstigt egentligen att generaliseringar bara är ok när dom är positiva. Om jag skulle säga att alla i Oulu är fula och lite dryga skulle det inte dröja länge innan någon protesterade och denne någon behöver inte ens ha någon koppling till Finland. För det är fult att generalisera på det sättet. Däremot accepterar vi att alla är kunniga och samarbetsvilliga. För så är det ju. Det vet man. Någonting måste de ju lära sig på att läsa så mycket böcker.

Det finns även en webkamera som man kan titta på om man har extremt tråkigt. Det hade jag idag och kan därför rapportera att klockan 13:30 var det mulet och lite blåsigt i Oulu och det var snö på marken så eventuellt lite slirigt. Men läget verkade stabilt.

söndag 27 januari 2008

Mmmmmm

Igår tillbringade jag större delen av kvällen med att titta på eldshower så där som man gör en lördagskväll. Det var ju väldigt fint och så men jag måste erkänna att den största behållningen fick jag av att killarna som medverkade inte hade några kläder på överkroppen. Och det är ju fint. Indeed. Och just i såna här lägen är det extra bra att vara kvinna för då får man säga så utan att någon tycker att man är ytlig eller sexistisk. Hoppas jag…

Call me crazy men...

Jag har funderat lite och kanske borde jag förklara vad jag har för mål med mitt sparande för jag gissar att det skiljer sig lite från andra här.

Jag har inga som helst önskningar om att bli ekonomiskt oberoende, dels för att jag inte gillar fuktig värme och därför inte vill sitta under en palm på en söderhavsö resten av livet, dels för att jag inte på några villkor vill sluta jobba. Även om jag gnäller om jobbet och ser fram emot lediga dagar lika mycket som alla andra trivs jag ändå fantastiskt bra med det jag gör. Plus hur kul är det att gå omkring och vara ledig hela dagarna när alla andra ändå jobbar? Nej, det är inte mitt mål alls.

Jag tänker inte heller börja pensionsspara på ett organiserat sätt. En del i min omgivning kallar mig pessimist men jag föredrar ordet realist. Varför i hela friden vill man binda upp pengar som man vet att man inte kan få tillgång till förrän man går i pension? Jag känner inte att jag kan utgå ifrån att jag lever när jag är 65, därför tycker jag att det är bättre att satsa pengarna i ett vanligt sparande så att jag faktiskt kommer åt dom om jag behöver.

Av samma anledning vill jag inte heller leva supersnålt för att spara pengar på hög så att jag om tio år kan sitta och titta på dom och tänka ’Yes! Vad mycket pengar jag har!’. Jag tycker om att bjuda mina vänner på drinkar och annat, och jag vill kunna köpa ett par nya skor utan att jag får dåligt samvete. Därför tänker jag spara en summa som känns rimlig och som jag faktiskt kan undvara utan att behöva göra alltför stora uppoffringar.

Så nu undrar ni varför jag bryr mig om att spara överhuvudtaget. Jo, för det första är jag trött på att jag slösar bort pengar på saker jag varken vill ha eller behöver. Det kan röra sig om små skitsaker eller lite dyrare grejer, jag kan t.ex. få för mig att köpa en ny Mp3-spelare bara för att den har en snyggare färg eller design än den spelare jag redan har. För det andra vill jag ha en buffert så att jag vet att jag skulle klara mig ett tag om jag av någon anledning blir av med jobbet, eller så att jag vet att jag har råd att ge mina husdjur bästa möjliga vård om de skulle bli sjuka. Så ett par hundra tusen vore inte fel att ha. Men det räcker faktiskt för mig. Sen är det klart att jag gärna skulle vilja betala av mitt CSN-lån men återigen kan jag inte se meningen med att göra stora uppoffringar för att betala av 12 000 mer om året för det skulle ändå ta mig över 20 år att betala alltihop.

Det är klart att jag inte skulle tacka nej till en storvinst på lotto (jag spelar visserligen inte men man vet ju aldrig) men i så fall har jag ju inte gjort någon uppoffring för att få de pengarna. Jag har inte något emot stora mängder pengar, men jag har något emot att leva snålt nu för att eventuellt kunna njuta senare.

Puh. Nu var det avklarat. Nu är det fritt fram för er att tala om hur fel jag tänker.

fredag 25 januari 2008

Superbad

Överslagshandling – till synes helt irrelevant beteende som ofta utförs av djur eller människor som kommer i en konfliktsituation där två beteenden som motverkar varandra är aktiverade samtidigt.

Så nu ska jag äta chilinötter och titta på Supersugen.

Oh nej! Lön!

Sådärja! Då har man fått dagens dos av Judge Judy. Veckan har varit hektisk och för första gången någonsin känner jag mig mer stressad än lättad över att ha fått lön. Jag har fortfarande inte bestämt mig för hur jag ska göra med fonderna och det ser jag som ett misslyckande. En vän till mig har erbjudit sig att ta på sig rollen som god man och därmed helt och hållet ta över kontrollen över mina finanser men jag avböjde vänligt men bestämt. Eller åtminstone bestämt. Hur som helst, ska någon göra så att jag förlorar pengar ska det vara jag. Tilläggas bör att jag tillbringade onsdagskvällen med att läsa om börskraschen 1929 och den efterföljande ”Great Depression”. Det känns som att det eventuellt var lite onödigt nu när jag tänker efter.

I väntan på att jag ska bestämma mig för hur jag ska göra har jag satt in den del av min lön som jag känner att jag kan avvara denna månad på ett sparkonto. Tyvärr var det mindre än väntat eftersom jag råkade vara sjuk en dag i december vilket vi alla vet betyder att lönen bara är en skugga av sitt forna jag, men 3000 till sparande blev det i alla fall.

Eftersom jag har varit jätteduktig hela veckan och jobbat arslet av mig ska jag få slappa i soffan med en bok ikväll. Det blir antingen On Chesile Beach av Ian McEwan eller The Life and Times of the Thunderbolt Kid av Bill Bryson. Jag har sett fram emot att läsa båda och nu när jag äntligen har tid får jag beslutsångest! Kanske måste jag ta till det gamla hederliga knepet att välja den författaren som ser mest sympatisk ut… I så fall är valet inte svårt.


tisdag 22 januari 2008

And the winner is...

Yes! Jag har vunnit kampen mot dubbelnougaten! Ni har kanske noterat att jag har varit lite lätt besatt av choklad de senaste dagarna och det är enbart för att jag har börjat mitt nya liv och numer måste lyssna på Gillian när hon säger att choklad är bad for you. Och det har inte varit lätt vill jag lova. Bara för att bevisa för mig själv att jag kan har jag haft en dubbelnougat liggande på köksbänken i en vecka och idag var första dagen jag tittade på den och tänkte ’Huh. Den vill jag inte äta.’ Så chokladsuget är borta! Gone! Det tänker jag fira med en mango.

måndag 21 januari 2008

Börspanik?

Jag har lite svårt att bestämma mig för om dagens alla katastrofrapporter om börsen är en bra eller dålig sak. Personligen drabbas jag ju inte eftersom jag inte har några investerade pengar överhuvudtaget (första gången jag är glad över att vara oekonomisk) men betyder det här att jag inte ska satsa på att köpa några fonder eller aktier när jag får min lön för att läget är för instabilt eller betyder det att jag ska köpa så mycket som möjligt för att priserna är som allra lägst nu? Jag har ingen aning. Så jag antar att jag har många timmars läsning framför mig för att bilda mig en uppfattning. Fantastiskt kul. Ska det bli. Så det ska. Visst får man äta choklad när man läser torra analyser? Har för mig att det finns någon sån regel.

Très Pathétique

Är det bara jag som ständigt är rädd för att bli påkommen? Vad jag än gör tror jag alltid att det ska hoppa fram någon runt hörnet och ropa ”Aha!” och peka på mig med ett knubbigt finger. Jag vet inte varför jag känner så. Jag har inte för vana att göra olagliga eller omoraliska saker och mitt liv är mer eller mindre en öppen bok men ändå ligger oron där och gnager.

Idag var det ingen höjdardag på jobbet så jag har tillbringat hela dagen med att undvika chefens blick. Om jag hade sett honom i ögonen är jag övertygad om att han hade sagt ’Nähä du, det här håller inte; du är ju totalt inkompetent! Det är dags att du rensar ditt skrivbord och sticker härifrån.’ Och hade han sagt det hade jag packat ihop och gått hem fastän jag vet att jag är alldeles jättekompetent. Så patetisk har jag varit idag.

lördag 19 januari 2008

Spot on

Visa mig dina AdSense annonser och jag ska säga dig vem du är… Vid ett tillfälle igår hade jag två annonser om att gå ner i vikt, en om att sluta röka och en om en websida som säljer begagnade porrfilmer. Nuff said.

fredag 18 januari 2008

Fonder vs. Bear

Det här med att starta en blogg om sparande i januari, det var inte en av mina mest lysande idéer. Jag gillar att se resultat men har inte ett öre jag kan avvara nu så i väntan på nästa lön försöker jag ta reda på så mycket som möjligt om fondsparande. Just nu försöker jag bestämma mig för om jag ska spara genom min bank eller Avanza och det är ungefär som att välja om jag ska titta på golf eller schack på TV – jag vill bara ta en gaffel och hugga mig själv i låret om och om igen tills det känns som att livet är åtminstone lite spännande.

Jag har en vän som har lovat mig att så fort jag har lärt mig hur det fungerar kommer jag att njuta av att följa fondutvecklingen på samma sätt som jag njuter av att se Bear Grylls tugga i sig en rå, flämtande lax någonstans i Alaskas vildmarker. Tillåt mig tvivla.


Doftminne


Jag har börjat promenera hem från jobbet istället för att ta bussen, både för att spara pengar och för att ge illusionen av att jag är en gnutta hälsosam. Idag gick jag förbi en lång bilkö och kände en välbekant och tillfredsställande doft. När jag var liten och försvunnen var det alltid extremt lätt att hitta mig för jag stod alltid bakom närmsta tomgångskörande bil och andades in avgaserna. Jag älskar doften av bilavgaser! Om någon skulle tillverka doftljus som luktar så skulle jag genast beställa en hel låda.

Nu för tiden vet jag givetvis att det inte är bra att stå på alla fyra bakom en bil som har motorn igång men när jag var liten såg jag det som höjden av lycka. Undrar om detta på något vis kan kopplas till det faktum att jag som vuxen inte kan fokusera på någonting i mer än två minuter åt gången.

onsdag 16 januari 2008

Starvin Marvin


Är Starvin Marvin nu för bönsallad är ju sannerligen inte gott. Det hjälpte inte att jag försökte göra en vinägrett för att maskera smaken lite. Jag såg någon TV-kock svänga ihop en med en del vinäger, tre delar olivolja och lite salt och peppar. Så det gjorde jag också. Dessvärre smakade det som att någon hade blandat lite vinäger och olivolja och försökt att piffa upp det med salt och peppar. Men det är bara att försöka igen! Imorgon ska jag satsa på att ha i rödlök istället. Undrar hur lång tid det tar att vänja sig vid bönsmaken…

tisdag 15 januari 2008

Ärtan? Peaches?


Så till det här med att bli vackrare. Jag är fascinerad av Gillian McKeith som är programledare för You Are What You Eat, antagligen för att jag är livrädd för henne. Jag inhandlade för ett bra tag sen hennes bok som har samma namn som TV-serien och läste den med stort intresse. Den var väldigt underhållande och innehöll många snygga bilder på egentligen ganska äcklig mat men det blev inget mer av det. Nu har jag dammat av den och tänker faktiskt börja leva efter den. Det kan ju vara så att hon har rätt och att man faktiskt är vad man äter, och även om jag inte skulle ha något emot att kallas Marsipangrisen så är det kanske dags att anamma smeknamnet Bönan istället.

Därför har jag nu varit och handlat obscena mängder bönor (det var billigt!) och kommer att ägna en stor del av min fritid till blötläggande, sköljande och kokande. Jag köpte t.o.m. en burk konserverade bönor som jag nu har blandat i en sallad bara för att komma igång innan jag ångrar mig. Jag mår lite illa av tanken på att äta bönsallad till lunch imorgon men det är väl bara att göra som vid så många andra tillfällen i livet – blunda och svälja.

Ett litet, litet steg i rätt riktning

Jag har kommit igång lite grann med mina sparplaner även om jag har lååångt kvar och idag bestämde jag mig för att skaffa ett ICA bankkort så att jag kan sätta in pengar där varje månad och på så sätt har koll på hur mycket jag lägger på mat, hygienartiklar osv. Jag handlar i princip alltid på ICA eller Kvantum, och det i kombination med att man får bra mycket mer i ränta där än på det vanliga lönekontot ligger till grund för mitt beslut. Jag har däremot inga planer på att använda det som ett sparkonto, utan sparpengarna ska dels investeras, dels läggas i en liten buffert på lämpligt konto i min vanliga bank. Mitt enda problem just nu är att ICAs hemsida inte riktigt vill låta mig skicka in en ansökan men jag får försöka tills det går. Har jag väl bestämt mig för att göra något måste jag göra det direkt annars blir det liksom aldrig av.

När jag var inne på ICAs hemsida noterade jag även att man numer kan pyssla med aktier och fonder genom sitt ICA konto. Det känns väl inte helt naturligt. Till och med lite märkligt. Så det tänker jag inte göra. Nicht.

måndag 14 januari 2008

Börja röka?

Nu ångrar jag nästan att jag slutade röka för ett par år sedan. Tänk vilken bra besparing det hade varit att sluta röka ett paket om dagen! Det hade sett snyggt ut om de pengarna hade kunnat gå direkt in i sparandet, men nu har jag inte riktigt någon koll på var de håller hus... Säga vad man vill om rökning men man vet i alla fall var pengarna tar vägen!

söndag 13 januari 2008

Hackad?

För några veckor sedan hade jag lite tråkigt så jag bestämde mig för att kolla hur mycket pengar jag egentligen lägger ut på icke-livsnödvändiga (föredrar denna formulering framför onödiga) saker och jag valde ut discshop som undersökningsobjekt. Jag tittar inte särskilt mycket på film men köper en del TV-serier så jag tänkte att jag kanske hade kommit upp i 6000 kronor ungefär. Men det var ju lite fel. 17500 var det. Första tanken var att jag hade blivit hackad och att det satt nån liten tonårskille nånstans och beställde Kung Fu filmer i mitt namn (i min värld tittar alla hackare på Kung Fu filmer), men snart insåg jag att det vore en ganska puckad hackare i så fall för alla räkningar var betalda. Så jag började titta igenom detaljerna och jag kände igen varenda titel. Det var lite jobbigt. Nästa tanke som slog mig var att jag under år 2008 inte ska beställa en enda vara online för det känns verkligen inte som det kostar något när man inte fysiskt betalar för det i inköpsstunden men jag tror inte att jag kommer att kunna sluta cold turkey. Istället funderar jag på att slänga in en lite kontroversiell post i min budget som heter onlineköp. Vad vore rimligt att lägga där? Vi snackar inte bara filmer utan även böcker och sånt för även om jag vill spara pengar vill jag inte att min hjärna ska skrumpna ihop på grund av understimulering.

Inlägg numero uno!

Jag har läst ganska många bloggar om pengar och sparande på sista tiden, och även om jag förundras och förfasas över vilka uppoffringar en del gör för att kunna spara några extra kronor så känns det som att jag skulle kunna lära mig ett och annat av dem. Jag slösar antagligen alldeles för mycket och även om jag inte ser det som ett jätteproblem tänkte jag att det skulle vara en kul utmaning att försöka spara så mycket som möjligt i år. Det bör tilläggas att jag är helt okunning när det gäller fonder och liknande så en del av utmaningen blir att lära mig allt jag behöver veta om hur jag ska få mina små stackars slantar att föröka sig.

Och när jag ändå håller på tänkte jag att jag ska satsa på att bli lite vackrare också. För vad är det för mening att vara rik om man ändå inte är vacker...